Med en anekdot från den egna barndomen drog kommunalrådet Bert Öhlund igång Berättarfestivalen i Skellefteå. Dagens invigning på Stadsbiblioteket bjöd också på smakprov ur den kommande veckan vilka introducerades av Västerbottensteaterns chef Med Reventberg som fungerade som konferencier.

De lokala berättarna representerades av Pär-Erik Wikström från berättarnästet Burträsk, Gunnar Enqvist berättade musikerminnen och illustrerade med musik – en försmak av fredagens dans- och berättarkväll på Folkparken. De unga berättarna fick en röst via Adna Ahmed som också kommer att medverka på Ung berättarfest på ungdomsgården Efyran på tisdag 20 april – den särskilda ungdomsdagen. Tävlingen om stipendiet Berättarkraft presenterades av Marianne Folkedotter, berättarantikvarie i Västerbotten, final på Coasters bar & restaurang på lördag 24 april.

Årets berättarkommun
Invigningen avslutades med att landstingets kulturchef Anette Sundbom överräckte budkavlen till Årets berättarkommun 2010 – Bjurholm. Berättarkommunen representerades av kommunfullmäktiges ordförande Maria Bahlenberg och Thure Johansson, ordförande i Bjurholms berättarakademie. Bjurholm kommer att synas på Berättarfestivalen med föreläsningar och seminarier på tisdag 20 april och med en hel berättardag på onsdag 21 april. Lördag 23 april spelar Näslandsamatörerna upp sitt bygdespel En dag man aldrig glömmer.

– I Bjurholm har man under flera år jobbat målmedvetet kring berättande, bland annat i samarbete med skolan. Att det därför blev Bjurholm som fick bli först att utnämnas till Årets berättarkommun var för oss i Berättarfestivalen helt naturligt, sa Med Reventberg.

Och nu rullar veckan igång – häng med!